Fysisk arbetsmiljö

Många arbetsplatser är fortfarande utformade och optimerade för den manliga kroppens mått och förutsättningar, vilket skapar en sämre arbetsmiljö för många kvinnor och icke-binära personer. Det kan handla om möblernas storlek och form, inomhusklimatet eller bristande funktionalitet på kontoret. Möbler eller verktyg kan vara för stora för att vara bekväma eller svåra att använda, toaletter kanske inte är anpassade för menstruerande personer, såsom bås utan papperskorgar och handfat, och inomhusklimatet anpassas ofta till manliga normer – ett par grader kallare rumstemperatur – vilket leder till att miljön blir obekväm eller problematisk för många kvinnor och icke-binära personer.

Lyckligtvis kan fysiska utmaningar på arbetsplatsen lösas relativt enkelt. Det första steget är medvetenhet, följt av att samla in insikter och önskemål från kvinnor och icke-binära medarbetare för att tillsammans börja skapa en bättre fysisk arbetsplats.

Kontorets design

Alla människor, oavsett kön, har olika behov och preferenser när det gäller den perfekta arbetsmiljön. Vissa behöver en lugn, avskild arbetsplats och andra behöver ett öppet, kommunikativt utrymme för att prestera bäst. I vissa faser av livet kan särskilda faciliteter som ett rum för amning/mjölkpumpning eller ett vilorum, underlätta medarbetarnas liv och bidra till psykiskt och fysiskt välbefinnande. Mångsidiga, flexibla och inkluderande kontorsutrymmen behövs för att tillgodose många olika behov och skapa en välkomnande och hälsosam arbetsplats. Genom att involvera medarbetarna i en medskapande process kan utformningen av  arbetsplatsen bli mer inkluderande och allas behov tillgodoses bättre.

Behagligt inomhusklimat

Vad som är ett behagligt inomhusklimat är mycket individuellt och beror på olika faktorer som luftflöde, rumstemperatur och en persons ämnesomsättning, vilket gör det svårt att mäta och även att tillfredsställa alla. Eftersom ämnesomsättningen i genomsnitt är högre för män än för kvinnor, kan en ogenomtänkt design av inomhusklimatet leda till obehag för en grupp. Studier har visat att överkylning är ett vanligt problem på många kontor, vilket leder till överdriven energianvändning och högre obehag för kvinnor.

När inomhusklimatet ställs in kan rumstemperaturen optimeras genom att skapa olika temperaturzoner, justera inomhustemperaturen efter säsong samt tillhandahålla verktyg som fläktar och filtar för individuell justering av temperaturen.

Möbler och ergonomi

Beroende på kroppsstorlek och kroppsform kan väldigt olika möbler vara bekväma och ergonomiska eller inte. Ofta tänker vi bara på en medelstor person när vi möblerar utrymmen, vilket orsakar problem för alla som inte passar in i den uppfattade normen. Genom att prioritera ergonomisk inkludering kan företag minska hälsoriskerna, öka effektiviteten och visa ett verkligt engagemang för medarbetarnas välbefinnande. Detta skapar en mer tillfredsställande arbetsmiljö, som gör att medarbetarna känner sig sedda och betydelsefulla.